Wat is oefentherapie Cesar/Mensendieck?

 

Oefentherapie Cesar- Mensendieck is een paramedische behandelmethode , geschikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat of spanningsklachten.

Door verschillende oorzaken kunnen mensen last krijgen van spieren, gewrichten of ademhaling. Vaak bestaat er een relatie tussen de manier waarop iemand zich beweegt ( in de ruimste zin van het woord) en het al dan niet ontstaan van lichamelijke klachten.

Veel dagelijkse bewegingen zoals staan, zitten, lopen, bukken, tillen etc. doen we onbewust.

Onjuiste gewoonten,zoals verkeerd bukken, een verstoorde ademhaling of langdurig beeldschermwerk kunnen klachten veroorzaken. Door pijn bij ziektes of afwijkingen, zoals reumatische aandoeningen of rugafwijkingen kunnen bewegingangst of onjuiste gewoonten ontstaan die de klacht verergeren of in stand houden.

 

Het bijzondere van de therapie is dat er verder wordt gekeken dan alleen naar de klacht. Niet alleen de (pijn)symptomen worden verminderd maar ook de oorzaak van de klachten wordt aangepakt. De cliënt leert voelen en begrijpen waar de klachten door ontstaan en er adequaat op te reageren. Hierdoor kunnen de klachten verminderen of verdwijnen en herhaling voorkomen worden. Bewustwording neemt hierbij dus een centrale rol in.

 

Aan de hand van zeer specifieke oefeningen wordt er onder meer gewerkt aan het herstel van spier- en gewrichtsfuncties door spierversterking, spierontspanning, mobilisatie en stabilisatie.

Door het aanleren van een goede houding en een juiste manier van bewegen zal het lichaam optimaal worden belast. Hierbij zal worden gekeken naar de eisen die in het dagelijks leven aan het lichaam worden gesteld. We streven naar een evenwicht tussen wat er van uw lichaam gevraagd wordt en dat wat het aankan.

Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan een optimaal adempatroon en een juiste balans tussen (in)spanning en ontspanning van het lichaam.

 

Na afloop van de therapie bent u zich meer bewust van uw lichaam, uw houding en uw bewegingen. U kunt zelf uw houding en bewegingspatroon verbeteren, waardoor klachten verminderen en u beter kunt omgaan met eventuele beperkingen.